NEED HELP: Transmission problems - FordTough.ca - Home of Canadian Ford Truck Enthusiasts
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old 02-22-2011, 10:51 PM Thread Starter
Apprentice
 
Join Date: Feb 2011
Location: Toronto, Ontario
Posts: 5
Transmission problems

Okay.. another problem popped up on my 01 ford ranger ( 3.0L RWD).

Just a few days ago this started.. my O/D light keeps turning on and the truck shifts a little hard from 1st - 2nd gear.. and my worst concern is the cruise RPM. going 100km/h its at 3000 rpm.. way too high. so trying to pass people on the highway is pretty hard on the engine. pushing the O/D button doesn't do anything at highway speeds.

I recently finished college ( big debt) and got laid off from my job for a while.. so i am trying to read as much as i can and get some help from people online before i go into a shop, and piss my money away.

any help is appreciated.
Thanks.
01FordRanger is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old 02-23-2011, 11:16 AM
 
b4000's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Northeastern BC
Posts: 996
Checked the transmission fluid level?

If Princess Auto were a real girl, I'd ask her to marry me.
b4000 is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 02-23-2011, 02:19 PM Thread Starter
Apprentice
 
Join Date: Feb 2011
Location: Toronto, Ontario
Posts: 5
Yup i checked my fluid, the level is good and its clean.
Are there any speed sensors that might have went?
01FordRanger is offline  
 
post #4 of 5 (permalink) Old 02-23-2011, 02:48 PM
 
shelbyx1's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: bonnyville alberta
Posts: 2,401
if the o/d lamp is on/or flashing there is a trans failure,it should have stored codes that will point you in the right direction.


a moments silence for the shelbyx,i hope her new owner enjoys as much.
shelbyx1 is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 02-27-2011, 04:20 PM Thread Starter
Apprentice
 
Join Date: Feb 2011
Location: Toronto, Ontario
Posts: 5
Yup the O/D off light is flashing.. but only after a few minutes of driving. After i shut the truck down it wont come on until i drive. i haven't been able to scan it.. looks like i should just take it into a shop.
01FordRanger is offline  
Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
NEED HELP: Transmission problem quad_racer_12 Driveline and Transmission 5 05-17-2012 07:21 PM
NEED HELP: Transmission Bruicer Driveline and Transmission 1 08-19-2010 03:03 PM
What Transmission do you have? fordtough.ca Driveline and Transmission 34 04-04-2010 10:00 AM
NEED HELP: transmission woes MyFirst150 F-150 2004 to 2008 Forum 4 05-01-2009 09:46 AM
What Transmission? Disposable-Hero F-150 Pre-1997 Forum 5 01-22-2008 11:26 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome