Cruise not coming on - FordTough.ca - Home of Canadian Ford Truck Enthusiasts
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 13 (permalink) Old 06-26-2009, 09:19 AM Thread Starter
 
nf150's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Peterborough
Posts: 51
Cruise not coming on

So, recently the engine light came on and I scanned the code and it came up with a error stating "engine can not complete diagnostic check" Turns out it was a vacum line that came off near the throttle body.

Since this the Cruise will not work. I replaced the worn vacum hose with the same diameter hose and re-connected the hose to the unit.


Some thoughts that I have had:

- do i need a new part ( the little black box that is near the throttle body??? two vac lines attached and an electrical connector???)

- fuses have been checked and appear to be ok.
-engine light has stayed off since re-connecting the new vac line.

Any thoughts would be appreciated!

THANKS
nf150 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 13 (permalink) Old 06-26-2009, 11:35 AM
 
LayinHp's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Waterford
Posts: 3,019
have you tried disconecting the battery to reset everything ? just an idea



2007 F350 6.0L Ext cab short box 4x4
2000 F150 5.4L Reg cab short box 2wd
?? always looking for a new ford project !
LayinHp is offline  
post #3 of 13 (permalink) Old 07-20-2009, 08:03 AM Thread Starter
 
nf150's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Peterborough
Posts: 51
tried the battery disconnect, to no avail. and now I think my truck has an electrical gremlin, the compass, temp gauge will turn on for a moment and then goes off, but it was working fine yesterday!!

so to date:

cruise light will flash on the dash when the main control button is pushed but not remain on. I have looked at the fuses but they look ok.

the temp/compass overhead console has gone out but will flash, I have not looked at the fuse for this.

If anyone can let me know which fuses that control both these it would be a great help.


thanks
nf150 is offline  
 
post #4 of 13 (permalink) Old 07-20-2009, 01:08 PM Thread Starter
 
nf150's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Peterborough
Posts: 51
should you replace fuses that appear to be ok? WTF!!!! ARGH!!!
nf150 is offline  
post #5 of 13 (permalink) Old 07-21-2009, 12:41 AM
 
shelbyx1's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: bonnyville alberta
Posts: 2,401
have you checked the brake press switch on the master cyl(there is a recall/fsa on these)


a moments silence for the shelbyx,i hope her new owner enjoys as much.
shelbyx1 is offline  
post #6 of 13 (permalink) Old 07-21-2009, 08:20 AM Thread Starter
 
nf150's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Peterborough
Posts: 51
i searched the VIN number from my truck and it lists no recall on the truck? Can you provide the service recall? please

thanks
nf150 is offline  
post #7 of 13 (permalink) Old 07-21-2009, 11:48 AM
 
SKRWZ's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Burlington
Posts: 3,896
Any Ford dealer should be able to help you with that recall it was a major issue causing under hood fires

http://www.fordtough.ca/forums/signaturepics/sigpic435_3.gif
SKRWZ is offline  
post #8 of 13 (permalink) Old 07-21-2009, 02:47 PM Thread Starter
 
nf150's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Peterborough
Posts: 51
apparently the issue was cleared off the ford page, or has been completed on the truck.

thanks
nf150 is offline  
post #9 of 13 (permalink) Old 08-18-2009, 02:08 PM Thread Starter
 
nf150's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Peterborough
Posts: 51
I think I may have found the problem with the cruise, the smallish black plastic box that connects two vacum lines near the throttle body, under the black plastic cover has a small crack in it...

Does anyone know what this part is called, and an approx price on such a unit? I can't read the part number off it as it is so tiny..

Any suggestions and help appreciated!

Thanks
nf150 is offline  
post #10 of 13 (permalink) Old 08-18-2009, 02:50 PM
 
shelbyx1's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: bonnyville alberta
Posts: 2,401
do you have a pic of the part?it sounds like the dpfe sensor(has 2 hoses & a 5pin connector and shouldn't affect the cruise)


a moments silence for the shelbyx,i hope her new owner enjoys as much.
shelbyx1 is offline  
Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MEET PICTURES: Kingston meet coming up fordtough.ca Québec 1 09-13-2008 04:28 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome