4wd Issue - FordTough.ca - Home of Canadian Ford Truck Enthusiasts
F-150 2004 to 2008 Forum XL, XLT, STX, LARIAT, FX4, FX2

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 02-28-2011, 03:11 PM Thread Starter
 
herbz's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Cochrane, Alberta
Posts: 1,114
Send a message via MSN to herbz
4wd Issue

The 4wd system on my 05' FX4 has been doing everything but working properly lately. I searched around and found the obvious things to check like vacuum and all that. I'm stumped, everything seems to be engaging but I'm getting no power from the front wheels.

When you shift into 4hi on the fly the light comes on, you can hear the transfer case engage and can feel the front wheels engaging through the steering wheel (the steering gets heavy and the turning radius is reduced like the wheels are pulling) but when it comes time to use the front wheels to pull they do nothing, only the rear tires spin and there is a whole lot of clunking in the front end/transfer case area. The same thing happens when engaging 4lo.

Every once in a while it seems like something will catch up front and you get power from the wheels but as soon as you give it anymore than a little gas it just goes back to only the rear wheels working.

Anyone have any thoughts?

2016 F150 XLT XTR 4x4 2.7 Ecoboost
herbz is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 (permalink) Old 03-01-2011, 02:45 PM
 
shelbyx1's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: bonnyville alberta
Posts: 2,401
unhook vacc lines to front wheels and retry 4x4,we have had problems with the solonoid and lines freezing up.


a moments silence for the shelbyx,i hope her new owner enjoys as much.
shelbyx1 is offline  
Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
4WD sound seadragon F-150 2009 to 2014 Forum 16 03-08-2011 03:51 PM
No 4wd Low dave151 Excursion, Expedition, Navigator, Bronco, Explorer, Escape, Flex, Edge 7 03-02-2011 07:50 PM
issue with my '08 SD T-LAV MRV Super Duty Forum 8 02-26-2011 01:40 AM
99 body swap from 2wd to 4wd QWKRN-U Ranger Forum 0 12-15-2007 10:30 PM
Problem with 4wd system???? Smokefan Wheels and Tires 17 11-30-2007 08:10 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome