E40D erratic shifting problem SOLVED finally - FordTough.ca - Home of Canadian Ford Truck Enthusiasts
Super Duty Forum ALL YEARS ALL MODELS

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 06-23-2008, 01:03 PM Thread Starter
Forum Newbie
 
Join Date: Dec 2007
Location: Oakbank, MB
Posts: 2
Smile E40D erratic shifting problem SOLVED finally

I have a 97 F250 HD 4x4 wiht 210k miles whic I have had for a year or two. I use it only for pulling a 10,000 lb trailer. Shortly after buying it, I noticed that it would go into an intermittent mode where it would sfift hard and the the shifts would be sloppy with lots of revving between hard lockups. THis was accompanied by flashing of th eOD inicator on the shift lever, and the cruise would quit working. I changed the tranny oil and filter. The previous fleet owners must have had it rebuilt, as it was clean enough to eat out of; unusual with a vehicle with 200k miles. I then changed the speed sensor in the rear end, and after that checked the harnes and all connections fromt he speed sensor to the firewall, and they all looked like new and the problem persisted. I read abou the module on the back of th speedo cluster causing these syptoms and swapped it for one out of my identical parts truck. (I cleaned all fo the contacts fromt he speedo module while I was at it but they were pretty clean to start with, so I think that was of little value.) The problem is gone and it has not reappeared in 2,000 miles. I hope that this may be of help to others withthe E40D, as I have seen lots fo complaints similar to mine.

Regards, Ron.
ronhrob is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 (permalink) Old 06-23-2008, 03:23 PM
 
fordtough.ca's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: GTA
Posts: 7,721
fordtough.ca is offline  
Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
The new rubbers are finally on! Spider 007 Off Road 17 01-04-2009 07:22 PM
E40D malfunction Jensen F-150 Pre-1997 Forum 5 12-06-2008 11:10 AM
Finally got the '09 Writerz Block New Members Introductions 19 10-16-2008 10:36 AM
I finally got my links! Bush_aholic Suspension 5 05-15-2008 09:10 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome