Ford Tough - Home of Canadian Ford Truck Enthusiasts banner
1 - 7 of 7 Posts

· Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter · #1 ·
i installed a cold air intake on my 4.6 lt and approx two weeks later i have this sound that sounds like a air pump doing something funny (very loud) and makes the rpm's go up and down ..anyone have this problem ,know whats going on or know a fix....hopefully i explained this right..thanks to fx4 matt for the invite tothis site..sorry for not saying hello first guys..great to be here.
 

· Premium Member
Joined
·
3,918 Posts
First:

welcome to the site:icon_biggrin:


Second:

What CAI do you have?

How much milige is on the truck?

You may have a dirty IAC Valve

Are all the connections tight?

You may have a vacum leak
 

· Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter · #4 ·
its an in expensive brand i bought off of e-bay..i think i paid about 80.00 came with polished pipe fittings clamps hoses air filter and heat sheild,the truck has approx 160.000kms on it runs good i just put dual exhaust on it to..everything seems to be tight and assembled well..i dont think i have any vacuum leaks ..whats a iac valve?? sorry
 

· Premium Member
Joined
·
3,918 Posts
I would check all vacuum lines, Pcv, hoses, elbows etc for leaks/cracks etc check the rubber elbow on he pcv line that plugs in the back of the intake that one is famous for cracking, also check for a clogged PCV valve,
you can tap on the IAC valve (idle air control) with the engine running it may be stuck and in need of replacement or cleaning, on a 4.6 I believe it is beside the throttle body


IAC valve pic

 
1 - 7 of 7 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top